Plan de actiune al ARSPMS pentru anul 2013

– Propunere –

Planul de actiune al ARSPMS pentru anul 2013 cuprinde următoarele direcții:

1. Comunicare cu membrii;

2. Cresterea vizibilitatii;

3. Asigurarea sustenabilitatii financiare;

1. O comunicare mai bună cu membrii ARSPMS
Crearea unui forum tehnc de discuție cu membrii, cunoașterea opiniilor acestora și formularea unor puncte de vedere tehnice în legătură cu problemele de sănătate publică sau cu sistemul de sănătate stau la baza misiunii asumate de ARSPMS. Sustinerea și consolidarea relației cu membrii este cel mai important obiectiv al asociatie. În acest sens ne propunem următoarele obiective:

a. dezvoltarea unui schimb constant de informatii, cunostinte si practici in domeniile cunoscute de interes, intre asociatie si membrii sai. Acest obiectiv reprezinta punctul de plecare al unor actiuni constructive in interesul comunitatii romanesti de sanatate publica. Orientarea asociatie ca mecanism ce poate sa ofere un plus de valoare atat celor ce o formeaza ( membri), cat si populației generale din Romania reprezinta o necesitate imperioasă, in contextul transformarilor ce se produc la nivel national si international. Incurajarea membrilor pentru a avea o pozitie active si a participa la schimbarile care au un impact asupra Sanatatii Publice ramane prima prioritate a ARSPMS. Membrii își pot exprima opinia pe site, în cadrul unor forumuri de discuție, prin e-mail (arspms@gmail.com ), sau prin participarea la atelierele de lucru organizate de ARSPMS. ARSPMS poate organiza ateliere având ca temă subiecte actuale și importante privind sănătatea sau aspecte în relație cu sănătatea sau cu sistemul de sănătate la propunerea oricăruia dintre membrii săi.

b. Dezvoltatea unei platforme electronice de dialog (www. arspms.ro) pentru cei interesati sa afle informatii noi din domeniul Sanatatii Publice impreuna cu o sectiune separată, mai detaliata si mai tehnica rezervata pentru membrii asociatiei, reprezinta o prioritate in anul 2013. Forumul de discuție va fi structurat in patru marii arii de interes:
– Cercetare
– Politici publice (policy)
– Practica Sanatatii Publice
– Educatie & formare

Membrii sunt invitați să propună subiecte de discuție pentru ariile respective și persoane – resursă care doresc să contribuie la facilitarea discuțiilor respective. Dezvoltarea subiectelor de interes vor fi monitorizată de catre un administrator de tema, liniile generale de discutie urmand sa fie stabilite impreuna cu experții care vor realiza coordonarea temelor respective.

c. Organizarea unei intalniri anuale care sa aduca impreuna atat membrii asociatiei cat si persoanele care doresc sa intre in contact cu domeniul Sanatatii Publice. Intalirea anuala urmareste sa reia o traditia dezvoltata in anii anteriori.

d. Transmiterea unui Newsletter periodic care sa contina informatii relevante legate de Sanatatea Publica la nivel national si international.

2. Cresterea vizibilitatii ARSPMS în plan național și internațional

a. ARSPMS va demara un program de crestere a vizibilitatii prin dechiderea unor dialoguri cu organizatiile importante la nivel national si international ce activeaza in domeniul Sanatatii Publice.
La nivel international, ARSPMS se va focaliza pe stragerea legaturilor cu European Public Health Association (EUPHA) prin cresterea si adaptarea fluxurilor de informatii care provin de la la aceasta organizatie, prin urmarirea si valorificarea oportunitatilor care deriva din actitivitatile ce sunt promovate de aceasta organizatie si prin implicarea in proiectele si initiativele EUPHA.

ARSPMS va extinde colaborarile actuale cu asociatiile interantionale ce au ca obiectiv de activitatea Sanatatea Publica:
– ASPHER (Association of Schools of Public Health in the European Region)
– EPHA (European Public Health Alliance)
– EHMA (European Health Management Association)
– ALLAS (Association Latine pour l’Analyse des Systèmes de Santé)
– WFPHA (World Federation of Public Health Associations)

La nivel national ARSPMS va continua colaborarea sau dupa caz va urmari sa stabileasca puncte comune de interes pentru colaborari viitoare cu insitutiile publice din Romania:
– Ministerul Sanatatii si Directiile de Sanatate Publica Judetene;
– Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Casale Judetene de Asigurari de Sanatate;
– Institutul National de Sanatate Publică;
– Organizatiile Profesionale ale Medicilor si Asistentilor Medicali;
– Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior
– Furnizori de servicii medicale publici sau privați
– Alte organizații ale societății civile cu activitate relevantă de sănătate publică

b. Pe baza consultărilor cu membrii, ARSPMS va face publice puncte de vedere tehnice privind probleme actuale de sănătate publică sau ale sistemului de sănătate. În acest sens, ARSPMS va organiza diverse procese de consultare cu membrii și va elabora poziții, puncte de vedere sau recomandări, pe care le va publica pe site-ul propriu, le va transmite entităților implicate sau le va transmite agențiilor de presă sub forma unor comunicate.

3. Asigurarea sustenabilității financiare
Activitatea ARSPMS se bazează aproape exclusiv pe voluntariatul depus de membri, iar venitul principal este reprezentat în prezent de cotizațiile membrilor. Cotizatiile de membru ofera acces integral la platforma informationala a asociatiei si asigurarea calitatii de membru al EUPHA, dar reprezinta o doar o mica parte din nevoile financiare ale asociatiei. Identificare de surse de finantare care pot asigura buna desfasurare a activitatilor operaționale este prioritară în anul 2013, în deplin respect față de misiunea ARSPMS asumată prin statutul său.
ARSPMS isi propune sa se implice in mod activ in participarea la noi proiecte de cercetare si dezvoltare in domeniul Sanatatii Publice. Abordarea proactiva de catre membrii asocitatiei pentru identificare oportunitatilor de colaborare in aceasta directie ramane esentiala.

Comitetul director,
15 ianuarie 2013