Prof. Dr Dan Enachescu 1930-2008

DAN ENACHESCU

PROF. DR. DAN ENACHESCU

Dan Enăchescu a fost o personalitate marcantă a învățământului medical românesc, fiind considerat creator de școală de sănătate publică (de către Catedra de Sănătate Publică și Management din UMF „Carol Davila” București).
Profesorul Enăchescu a introdus în învățământul de sănătate publică din România epidemiologia bolilor netransmisibile, statistica, metodele de cercetare a serviciilor de sănătate și managementul sanitar, metodele pedagogice moderne printre care programe bazate pe obiective educaționale, la toate disciplinele și evaluarea prin probe obiective, a promovat includerea epidemiologiei clinice și a învățământului de medicină generală/medicina familiei în etapa universitară, a introdus în UMF ”Carol Davila” cursul de master în managementul sănătății publice și a serviciilor de sănătate (din 1998).
De asemenea, a fost membru titular al Academiei de Știinte Medicale din România, membru al Asociației Române de Sănătate Publică și Management Sanitar (ARSPMS), al Asociației Latine de Analiză a Sistemelor de Sănătate (ALASS), al Asociației Europene a Școlilor de Sănătate Publică (ASPHER), al colegiului de redacție al Revistei “Medicina Modernă”, editată de CMB, și al conducerii revistei „Epistula” editată de ALASS.
Pentru meritele sale, profesorul Enăchescu a primit Ordinul Meritul Sanitar clasa I, Ordinul Muncii clasa I, Ordinul Steaua României în grad de Ofiter, Ordinul Marea Cruce pentru Merit cu Stea și Cordon a Germaniei, Premiul și Diploma „Iuliu Moldovan” a Academiei de Științe Medicale, Diploma pentru întreaga activitate a Colegiului Medicilor din România.


1991

Procesul verbal  de constituire

Adunarea de constituire a Asociatiei de Sananate Publica si Management Sanitar din Romania in cadrul intilnirii de la Soveja a directorilor de directii sanitare judetene si altor specialisti in sananate publica:


1993

Prima adunare generala a Asociatiei

Prezidata de Prof. Dr. Dan Enachescu presedintele Asociatiei, cu participarea Ambasadorului Canadei in Romania Herbert Frazer si a Prof. James Chauvin -Directorul de programe internationale a Asociatiei Canadiene de Sanatate Publica care a sprijinit dezvoltarea Asociatiei Romane.
Denumirea asociatiei se schimba in Asociatia Romana de Sananate Publica si Management Sanitar, asa cum este cunoscuta in prezent – ARSPMS.
Conf. Dr. Cristian Havriliuc este ales in unanimitate noul Presedinte al Asociatiei.


1999

Studiul „Sănătatea reproducerii în România”.
Parteneri: Comisia Națională de Statistică, UMF ”Carol Davila”, IMSS București, CDC Atlanta – DRH, USAID, UNFPA, UNICEF


2004

Al XV-lea Congres ALASS București,
In calitate de membru instituțional al Asociației Latine de Analiză a Sistemelor de Sănătate (ALASS), ARSPMS a organizat, în perioada 23-25 septembrie 2004, al XV-lea Congres al ALASS la București.
Locul de desfășurare – Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București.
La congres au participat 220 membrii ai ALASS din următoarele țări: Franța Italia, Elveția, Belgia, Luxembourg, Spania, Portugalia, Brazilia, Canada și România.
Informații privind lucrările prezentate: http://www.alass.org/fr/calass/calass-2004.html

Conferința națională a ARSPMS
Tema: ”Sănătatea – nu doar o problemă a sectorului sanitar”
Locul de desfășurare – Amara, județul Ialomița.
A fost ales un Comitetul Director alcătuit din 5 membrii, care au calitatea de vicepreședinți, urmând ca fiecare dintre ei să fie președintele asociației pe o perioadă de 4 ani.


2009

Atelier ALASS
Tema: ”Priorități în lupta contra cancerului: răspunsurile sistemelor sanitare regionale și naționale”
Organizatori: Carmen Țereanu – Institutul Național al Cancerului, Milano, Italia; Prof. Dr. Dana Galieta Mincă – UMF ”Carol Davila” București, România
Loc de desfășurare: Campusul Universității ”Ovidius” Constanța, România
Informații suplimentare: http://www.alass.org/fr/ateliers/priorites-dans-la-lutte-contre-le-cancer-reponses-des-systmes-sanitaires-regionaux-et-nationaux-49.html
2005
Proiect: ”Sprijinire a asociaţiilor de sănătate publică pentru a deveni principala legătură între guvern, comunitatea ştiinţifică şi populaţie, în ţările Central şi Est-europene”
Parteneri: Societatea Italiană de Igienă, Medicină Preventivă şi Sănătate Publică; EUPHA


2009

”Curs post-universitar în România: Competenţe în administrare şi gestiune în domeniul sănătăţii publice”
Parteneri: Setione Sanitaria – Cantonul Ticino – Elveţia, UMF „Carol Davila” Bucureşti


2009

”Creşterea implicării în cercetarea din sănătatea publică” (STEPS)
Parteneri: University College of London, EUPHA, Asociația Skalbes Letonia, 12 state nou membre UE, Fundația CPSS, UMF ”Carol Davila


2010

„Public Health Innovation and research in Europe ” PHIRE
Parteneri: EUPHA, NIVEL, EHESP, Karolinska Institute, UKFPH, LIH, SAVEZ, MHEC


2014

”Dezvoltarea capacității autorităților locale de a pregăti propuneri de proiect și de a implementa proiecte pilot”
In cadrul programului de cooperare elvețiano-român, Fondul Tematic ”Reforme în domeniul sănătății”
Coordonatori: Fundația CRED, Ministerul Sănătății


2015

”Invățând din erori promovăm cultura siguranței pacienților/utilizatorilor de servicii de sănătate” IRIS
Proiect de colaborare Italia – România – Republica Moldova


Istoric in curs de reconstituire.
Daca doriti sa contribuiti la scrierea istoricului ARSPMS va invitam sa ne contactati la: arspms@gmail.com