Săptămâna Europeană a Sănătății Publice 13-17 Mai 2019

Sărbătorim populațiile sănătoase

Am marcat in calendarul nostru, alături de Asociația Europeană de Sănătate Publică și de Centrul de cercetare in sănătate publică al Disciplinei de Sănătate Publică și Management, UMF „Carol Davila” prima săptămană europeană dedicată promovării sănătății publice.

Fiecare dintre zilele acestei săptămani a avut o temă:

  • Luni, 13 mai: „Să devii, să fii și  să continui să fii activ fizic”
  • Marti, 14 mai: „Medii de viată sănătoase”
  • Miercuri, 14 mai: „Ingrijire cu grijă”
  • Joi, 15 mai: „Alimentatie sănătoasa și  sustenabilă”
  • Vineri, 17 mai: „Tineretea și sănătatea mentală”

Am ales să atragem atentia asupra exercițiilor fizice ca factori protectivi pentru afecțiunile netransmisibile și să discutăm despre cum putem include activitatea fizică în orele petrecute la birou, în fața calculatorului în cadrul unui atelier care a avut loc in prima zi a săptămanii Sănătății publice.

Atelierul „10! Sfaturi și minute de exerciții fizice la birou” a avut trei puncte cheie in desfășurare:

  1. Beneficiile activității fizice: cele mai bune dovezi ale cercetării.

Coordonatorul discuțiilor, sef de lucrări, dr. Bogdan Pană a prezentat cele mai recente și cele mai revelante dovezi stiintifice despre efectul activitătii fizice asupra incidentiei, evolutiei și mortalitătii pentru afectiunile cronice situate pe primele două locuri ca și cauza de mortalitate pentru populatia din Romania: bolile cardiovasculare și cancerele.

Printre recomandările Codului European impotriva Cancerului se regaseste indemnul de a desfăsura activitate fizică in fiecare zi și de a limita timpul petrecut sezand.

  • Sunt studenții la medicină activi fizic? – o evaluare transversală a nivelului de activitate fizică.

Coordonatoarea discuțiilor, sef de lucrări, dr. Antoaneta Dragoescu a prezentat cele mai importante rezultate ale studiului privind comportamentul față de activitatea fizică în rândul studenților din anul V din cadrul Facultății de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București.

Nivelul de activitate fizică al lotului studiat a fost mediu spre scăzut, jumatate dintre studenți efectuând activități sportive de 1-3 ori pe lună sau mai rar.

Mai putin de jumătate desfășoară in mod curent activități sportive in scop recreațional.

  • Mai multă mișcare la locul de muncă: exemple de exerciții care pot fi realizate la locul de muncă pentru a preveni sedentarismul și posturile vicioase.

Coordonatoarea discuțiilor, sau mai bine zis a exercițiilor, fiziokinetoterapeut Teodora Georgescu (student master an II) a exemplificat care sunt pozitiile corecte de adoptat in fata calculatorului și a mobilizat audienta să fie activă chiar și la birou.

Toti participantii au fost implicati in efectuarea unor exerciții usoare și simplu de realizat chiar la birou.