Căminul pentru Persoane Vârstnice – Directia de Asistență Socială Brașov

Finanțator: Public

Buget: anual

Interval de desfășurare: Pe perioadă nedeterminată

Scop: Creșterea calitătii vieții persoanelor vârstnice institutionalizate

Obiective:

Asigurarea condiţiilor corespunzătoare de găzduire şi de hrană, îngrijiri medicale, recuperare şi readaptare, activităţi de petrecere a timpului liber, asistenţă socială şi psihologică a persoanelor vârstnice.

Populație țintă: Persoanele vârstnice

Arie geografică: România, Judetul Brașov, Mun. Brasov, str. Gladiolelor nr.4

Implementator: Directia de Asistenta Sociala Brasov – Str. Panselelor Nr.23, Jud Brasov, nr.tel.: 0368469995, www.dasbv.ro

Tip implementator: Public(Legea nr 17/2000, Legea nr.292/2011, H.C.L. nr.38/2015)

Tip de servicii oferite:

(1) Servicii de bază:

a) ajutor pentru igiena corporală;

b) îmbrăcare – dezbrăcare;

c) igiena eliminărilor;

d) hrănire şi hidratare;

e) transfer şi mobilizare;

f) deplasare în interior;

g) comunicare.

(2) Servicii de suport:

a) efectuarea de cumpărături;

b) însoţirea în mijloace de transport;

c) facilitarea deplasării în exterior;

d) companie;

e) activităţi de administrare şi gestionare;

f) activităţi de petrecere a timpului liber.

(3) Servicii de îngrijire medicală primară, directe şi în colaborare cu alţi furnizori de servicii medicale: medici de familie şi medici specialişti din unităţi medicale
specializate, controale medicale de rutină:

a) la primirea în unitate;

b) la intervale de timp stabilite, în funcţie de starea de sănătate;

c) la nevoie, în situaţii de urgenţă;

d) la externare/ iesirea din unitate

Mod de organizare a serviciilor: Centrul este structurat pe compartimente distincte, asigură toate resursele necesare și este dotat cu lifturi care să permită accesul facil al persoanelor vârstnice la toate spatiile si la toate serviciile oferite, indiferent de statusul functional al acestora. Fiecare compartiment este amenajat cu câte o camera de zi în care se desfasoara activitati pentru petrecerea timpului liber si câte o sală pentru servirea meselor. De asemenea, în cadrul centrului este amenajat un birou de informare virtuală dotat cu calculatoare cu sisteme de operare diferite, camera web, microfon si acces la internet, asigurându-se toate condițiile necesare astfel încat beneficiarii sa mențină legatura cu membrii familiei si/sau prietenii care locuiesc în alte judete sau sunt plecati în străinatate. Pentru a reda în mod real conditiile de locuit din centru, astfel încât orice potențial beneficiar sau aparținător sa aibă posibilitatea sa vizualizeze si sa-și formeze o opinie referitoare la modul în care este structurat spațiul de locuit, a fost amenajata camera model. Amenajarea acesteia s-a realizat cu scopul de a ține cont de spatiul intim al beneficiarului si a nu-l deranja ori de cate ori exista o persoana care doreste sa cunoască dotările centrului si conditiile de cazare. Spatiul generos pentru petrecerea timpului în aer liber, situat în curtea interioară a căminului, constituie un atu întrucât beneficiarii pot desfașura într-un mediu placut si securizant diverse activitati sau pur si simplu se pot bucura de aerul curat, centrul fiind situat Intr-o zona pitoreasca de padure ce include un spatiu de agrement complex – drum de promenada, un lac amenajat corespunzator, locuri dotate pentru picnic, gradina zoologică. La nivelul centrului, funcționează Consiliul Consultativ, format din reprezentanti ai beneficiarilor, care participa lunar la întâlniri cu reprezentanți ai conducerii institutiei. În cadrul acestor întalniri, „vocea” beneficiarilor transmite orice doleanță sau sugestie care poate duce la îmbunătățirea stării lor subiective de bine. Cu aceste ocazii sunt consemnate toate sugestiile exprimate de vârstnici, măsura și termenul în care centrul le poate concretiza, acest demers având scopul de a implica activ beneficiarii în actul decizional de la nivelul centrului. Personalizarea camerelor de locuit, diversitatea serviciilor, pregatirea profesionala a personalului de specialitate, complexitatea activitatilor destinate petrecerii timpului liber fac adaptarea varstnicilor la mediul institutional mult mai usoara.

Mod de finanțare a serviciilor: Public; Contributia sustinătorilorilor legali -Legea 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificarile si completarile ulterioare.

Mecanism de monitorizare/evaluare: Inspecție periodică

Indicatori:

Rezultate:

Serviciile si activitătile desfașurate în cadrul căminului au fost mediatizate și apreciate la nivelul comunitatii locale, ceea ce a avut ca urmare solicitarea Incheierii unor contracte de colaborare cu unitati de Invatamant si alte institutii publice.

Obiectul contractelor de colaborare a vizat desfasurarea de activitati cultural-artistice sustinute de catre parteneri, elevi si studenti, cu sau fara implicarea directa a beneficiarilor. Impactul acestor activitati asupra varstnicilor a fost unul benefic, avand In vedere gradul de implicare al acestora, precum si bună colaborare cu partenerii, voluntarii. Centrul deține resursele necesare pentru desfășurarea acestor acțiuni în cadrul căreia sunt amenajate camere de zi pe fiecare nivel, dar si o sala de spectacole cu o capacitate de 200 de locuri si dotata cu aparatura audio-video necesara.

Considerații privind sustenabilitatea: Asigurată prin legislație

Sursa web unde există raportul in extenso: www.dasbv.ro/persoane-varstnice/caminul-pentru-persoane-varstnice/

Sursa web a informației despre proiect: www.dasbv.ro