CALASS 2013

ALASS (Asociatia Latina pentru Analiza Sistemelor de Sanatate) organizeaza congresul anual (CALASS 2013) la Rennes (Franța), in perioada 29-30-31 August 2013.

ALASS este o retea de oameni de stiinta (profesori si cercetatori) si de profesionisti (care se ocupa de gestionale, planificare, elaborarea politicilor de sanatate) din domeniul sanitar, interesati sa contribuie la rezolvarea problemelor din sistemele de sanatate. ALASS favorizeaza schimbul de experienta, acordand prioritate abordarii multidisciplinare, adoptand o viziune globala a problemelor si o abordare sistematica in rezolvarea lor.

Avand in vedere ca dimensiunile sistemelor de sanatate sunt multiple (comunitare, organizationale, profesionale, sociologice, politice, economice, etc), ALASS are o vasta arie de cercetare care integreaza, intre altele, elaborarea de politici, reglementarea, planificarea, finantarea si gestionarea sistemelor de sanatate, si impactul solutiilor identificate asupra organizarii, managementului resurselor umane, satisfactiei pacientilor, etc.

Pentru anul 2013, ALASS a ales ca tema principala pentru CALASS „Bolile cronice: o miza pentru sistemele de sanatate, o miza pentru societate”. Astm, cancer, diabet, boli cardiovasculare, infectie HIV, boala Alzheimer, probleme psihiatrice, etc. Milioane de persoane sufera de o boala cronica care, de cele mai multe ori, necesita ingrijiri de lunga durata. Progresele actuale in medicina tind sa lungeasca durata de viata si accentueaza acest fenomen. Este nevoie de profesionisti numerosi care sa acorde servicii medicale, medico-sociale sau sociale, precum si de sustinerea de catre politicieni la nivel local sau national, de catre asociatiile pacientilor sau familiilor acestora. Bolile cronice sunt adesea insotite de comoborbiditati si, din acest motiv, organizarea ingrijirilor este complexa. Data fiind amploarea lor, finantarea acestor ingrijiri este o provocare. Prin urmare, bolile cronice constituie o miza nu doar pentru sanatatea publica, ci si pentru intreaga societate.

In cazul pacientilor cu boli cronice, este indispensabil pasajul de la ingrijiri care au fost gandite ca o succesiune de acte punctuale si independente, la ingrijiri coordonate de-a lungul intregului traseu parcurs de pacienti in diferite structuri sanitare. Este necesara evitarea interventiilor redundante; efectuate prea precoce sau, invers, prea tardiv; incomplete sau, dimpotriva, excesive.

Alte doua teme specifice sunt propuse, pe langa tema principala:

Promovarea legalitatii pentru contracararea conflictelor de interes si coruptiei in sistemele de sanatate

Impactul crizei economice asupra sistemelor de sanatate universale in tarile latine

Site-ul Internet al ALASS este: www.alass.org

Locul congresului

I.S.T.I.C – Université de Rennes 1 – Campus des Sciences Beaulieu Bâtiment 12D 263 avenue du Général Leclerc CS 74205 – 35042 RENNES CEDEX

Taxa de inscriere:

Membru ALASS       250 euro

Non-membru ALASS     320 euro

Studenti*, pensionari     160 euro

* Studenti inscrisi la licenta, master, doctorat.